Архивы публикаций
Апрель 2024 (1)
Февраль 2024 (1)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (3)
Август 2023 (5)
Июль 2023 (1)
02 Feb 2010, 10:31Политика

Прокурор области требует от начальника ГАИ прекратить незаконное вмешательство в избирательный процесс


Прокурор Запорожской области Валерий Кулаков внес протест начальнику УГАИ в Запорожской области полковнику Виктору Зозуле на его незаконные действия. В частности, прокурор требует от начальника ГАИ региона прекратить незаконные действия вмешательства в изибрательный процесс. Об этом сообщает пресс-служба облпрокуратуры.

Полный текст прокурорского протеста:
Перевіркою, проведеною прокуратурою області, встановлено, що 27.01.10 Вами шляхом направлення начальникам відділів та відділень Державтоінспекції службових телеграм надано незаконний наказ про вчинення дій, які суперечать вимогам Конституції України, Законів України «Про вибори Президента України», «Про міліцію» та іншого законодавства, що регулює діяльність органів внутрішніх справ у цілому та ДАІ зокрема.
Даним наказом особовий склад інспекції зобов’язаний запобігати випадкам «надання транспортних послуг у день виборів Президента України, замовником яких є місцева Партія Регіонів».
Більше того, відповідно до вказаної телеграми, працівникам інспекції належить «провести відповідну профілактично – роз’яснювальну роботу з керівниками пасажироперевізників для недопущення у подальшому фактів можливого порушення Закону України «Про вибори Президента України».
Статтею 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
У статті 2 Закону України «Про міліцію» встановлені основні завдання міліції –забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів; охорона і забезпечення громадського порядку; виявлення і розкриття злочинів, розшук осіб, які їх вчинили; забезпечення безпеки дорожнього руху; захист власності від злочинних посягань тощо.
Пунктом 3 Положення про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ як основні завдання даної служби визначено реалізацію державної політики щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, удосконалення регулювання дорожнього руху, виявлення та припинення фактів порушення безпеки дорожнього руху, а також інші, безпосередньо пов’язані із безпекою руху функції.
Таким чином, ні Міністерство внутрішніх справ у цілому, ні Державтоінспекція зокрема не здійснюють контрольних повноважень щодо виконання вимог Закону України «Про вибори Президента України».
Даним законом (ст.ст. 25, 26, 27), а також ст. 1 Закону України «Про центральну виборчу комісію», контроль за додержанням і однаковим застосуванням законодавства про вибори, повноваження щодо підготовки та проведення виборів Президента України покладено на Центральну, окружні та дільничні виборчі комісії на відповідних територіях.
Цим же законом заборонено будь-яке втручання у виборчий процес органів державної влади (п. 3 ч. 4 ст. 2), якими є органи внутрішніх справ (ст. 1 Закону України «Про міліцію»). Також передбачено порядок залучення правоохоронних органів до усунення порушень Закону України «Про вибори Президента України» - лише за постановою відповідної виборчої комісії (ст.26, 28 Закону України «Про вибори Президента України»).
Отже, без передбаченого законом звернення виборчої комісії підлеглі працівники зорієнтовані Вами на незаконне втручання у виборчий процес під час голосування у день виборів Президента України 07.02.10, що є не лише грубим порушенням законодавства України про вибори, а й явно виходить за межі наданих Вам повноважень.
Окрім того, відповідно до змісту телеграми, підвезення виборців до виборчих дільниць кваліфіковано Вами як порушення Закону України «Про вибори Президента України». Водночас такі дії, за відсутності конкретних заходів, спрямованих на спонукання виборців голосувати за або проти певного кандидата (ст. 66 Закону України «Про вибори народних депутатів України»), не суперечать вимогам виборчого законодавства і, відповідно, не можуть заборонятися або припинятися будь – яким суб’єктом.
З урахуванням викладеного, керуючись ст. 21 Закону України «Про прокуратуру»-
ВИМАГАЮ:
1. Негайно припинити незаконні дії щодо втручання у виборчий процес та відкликати наказ, виданий шляхом направлення 27.01.10 начальникам відділів та відділень Державтоінспекції службових телеграм про проведення перевірок фактів надання транспортних послуг у день виборів Президента України.
2. Роз’яснити підлеглим працівникам, що підвезення виборців до виборчих дільниць без проведення агітації не є порушенням Закону України «Про вибори Президента України», вжити заходи до запобігання їх незаконному втручанню у виборчий процес.
3. Відповідно до ст. 21 Закону України «Про прокуратуру» протест прокурора зупиняє дію опротестованого акта і підлягає обов'язковому розгляду. Про наслідки розгляду протесту повідомляється прокурору.