Архивы публикаций
Апрель 2024 (1)
Февраль 2024 (1)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (3)
Август 2023 (5)
Июль 2023 (1)
05 Aug 2007, 17:16Экономика

Новые тарифы. Не всё так просто. Кто будет платить реально?

Научно-аналитический совет при городском голове обсуди ситуацию на жилищном рынке услуг. Последний раз исполком городского совета утверждал тарифы на эксплуатацию жилья, содержание жилого фонда в 2005 году.
По словам начальника управления жилищного хозяйства Николая Чернеченко, необходимость пересмотра тарифов вызвана неудовлетворительным состоянием жилищного фонда, ухудшением финансового состояния жилищно-коммунальных предприятий. Как отметил Н. Чернеченко, предоставление услуг по содержанию домов и придомовых территорий требует срочного повышения качества и сохранения существующего жилищного фонда, улучшения условий проживания граждан, оздоровления финансового состояния предприятий жилищно-коммунального хозяйства, своевременности расчётов за энергоносители и т.д.

Как рассказала членам совета начальник планового отдела ПРЭЖО №13 Наталья Шепеленко, сейчас средняя работников, обслуживающих дома, 600-700 гривен. Заплатив деньги за услуги, люди справедливо требуют качество, а на такую зарплату найти высококвалифицированных работников невозможно. Только в ПРЭЖО №13 не хватает 50% дворников. Кроме того, за прошедшие два года выросла минимальная зарплата, почто вдвое повысились цены на электроэнергию и стройматериалы.

Чтобы улучшить обслуживание, запорожские жилищниики разработали дифференцированную систему начисления за обслуживание домов. Кроме того, жильцы любого дома могут отказаться от каких-то видов услуг, и эти услуги не будут включены в тариф.

Члены научно-аналитического совета поддержали жилищников: введение экономически обоснованных тарифов на услуги по содержанию домов и придомовых территорий - это путь к повышению качества услуг предоставляемых населению. В ближайшие два месяца ПРЭЖО и ЖЭКи будут проводить разъяснительную работу среди горожан. По словам городского головы Запорожья Евгения Карташова, этот вопрос будет обсуждаться на исполкоме городского совета не раньше, чем через два месяца. Действующие тарифы 2005 года пока остаются в силе..
Пояснювальна записка до проекту про підвищення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Запоріжжя

Утримання та технічне обслуговування житлового фонду комунальної власності міста здійснюють 12 комунальних підприємств „Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об’єднання” та комунальне підприємство „Ремонтно-експлуатаційне підприємство по обслуговуванню гуртожитків”.
В комунальній власності міста Запоріжжя обслуговується 4006 будинків загальною площею 10,9 млн. кв. м. Кількість населення, яке мешкає в цих будинках, становить 493,7 тис. чоловік.
Із загальної кількості будинків 9% побудовано до 1919 року, 7,3% - побудовано з 1919 року по 1945 рік, 58,9% будинків – забудови 1946 - 1970 років, з 1970 до 2001 року і пізніше – 24,8 %.
Більшість будинків має до 40% зносу, більше 20% загальної кількості будинків - від 60 до 80% зносу.
Близько 40% будинків обладнано ліфтами, третя частина яких відпрацювали нормативний термін експлуатації. Із 3086 ліфтів 1284 – відпрацювали 25-річний нормативний термін. На їх заміну та модернізацію необхідно 150,0 млн. грн.
З 22-х систем оперативного диспетчерського зв’язку відпрацювали нормативний термін експлуатації і підлягають заміні та модернізації 12 систем.
Щорічне, протягом останніх 15 років, недофінансування робіт з капітального ремонту будинків комунальної власності призвело до того, що на даний час протікає покрівля більш ніж 5000 квартир, протікають стінові огородження в 10870 квартирах. Під час проведення капітальних ремонтів практично не виконувалась заміна сантехнічного обладнання та інженерних мереж в техпідпіллях.
Згідно з нормативами 380 житлових будинків потребують капітального ремонту, на 70% всіх внутрішньобудинкових трубопроводів теплопостачання відсутня теплоізоляція, 23,5 тис. м.п. трубопроводів тепло-, водопостачання та водовідведення, термін експлуатації яких вийшов, потребують заміни. Термін експлуатації пластинчатих радіаторів – 15 років. При виникненні поривів такі радіатори ремонтувати не доцільно, тому що пориви будуть з’являтися і у подальшому. Всього потребують заміни близько 6,0 тис. радіаторів на загальну суму 1,3 млн. грн.
Оскільки значна частина житлового фонду міста збудована у 1946-1970 роках, електричні внутрішньобудинкові мережі не розраховані на додаткові потужності, пов’язані з встановленням сучасної побутової техніки, що приводить до аварій та пожеж. Для забезпечення безаварійної роботи системи електрозабезпечення необхідно більше 20,0 млн. грн.
При наявності у підприємств достатньої кількості обігових коштів на своєчасне проведення робіт з капітального та поточного ремонту будинків такої ситуації можливо уникнути. Крім того, починаючи з 2000 року до комунальної власності міста прийнято від організацій та підприємств-банкрутів близько 1500 відомчих житлових будинків, які не утримувались належним чином, і наразі потребують значних фінансових витрат.
На сьогодні готується до передачі в комунальну власність житловий фонд від 7 підприємств-банкрутів - це 40 житлових будинків і 8 гуртожитків, на ремонт, утримання та реконструкцію яких необхідно 20581,82 тис. грн.
В умовах відсутності джерела цільового фінансування, а також недостатності коштів, що надходять на рахунки житлових підприємств, немає можливості в повному обсязі виконувати поточний ремонт.
У попередні роки заборгованість населення, що мешкає в будинках комунальної власності, сягнула 34,7 млн. грн., що дорівнює приблизно сумі нарахування „квартирної плати” за півріччя.
Стан збору платежів за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території знаходиться на постійному контролі управління житлового господарства. КП „ВРЕЖО” проводять активну роботу із боржниками. Середньомісячний рівень оплати послуг з утримання будинків за поточний рік становить близько 100% (96%).
Проведено значну роботу по стягненню заборгованості населення за житлово-комунальні послуги. Протягом поточного року до суду було подано 1901 позов на суму 7,4 млн. грн.
При районних адміністраціях працюють комісії по реструктуризації заборгованості за житлово-комунальні послуги. За січень-червень поточного року укладено 65 договорів на реструктуризацію заборгованості на суму 310,1 тис. грн. Сума внесених в поточному році платежів за укладеними договорами склала 367,3 тис. грн.
Витрати, що входять до собівартості послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, лише на 79% відшкодовуються діючими тарифами.
Починаючи з 2006 року, витрати житлових підприємств збільшились і, за результатами першого півріччя поточного року, становлять 0,966 грн. за 1 кв. м. загальної площі на місяць при собівартості в тарифі 0,767 грн.
При умові 100 % оплати населенням за надані послуги, доходи, отримані від експлуатації житлового фонду, не покривають витрат підприємств на утримання будинку. Наприклад: вартість технічного обслуговування 5-ти поверхового будинку (Чарівна, 151) становить 8503,24 грн., 9-ти поверхового будинку (Авраменка, 5) – 14606,40 грн. При умові 100% оплати населенням надходження коштів по цих будинках за діючими тарифами становлять відповідно – 4324,81 грн. та 5162,61 грн., що лише 51% та 35% від необхідного.
Недостатність коштів, у тому числі і на заробітну плату працівникам житлових підприємств, призводить до звільнення кваліфікованих кадрів. Станом на 01.07.2007 підприємства укомплектовані на 58%.
При збільшенні розміру мінімальної заробітної плати з 2005 року по 01.07.2007 у 1,5 рази, середня заробітна плата працівників підприємств житлового господарства зросла у 1,54 рази і на даний час являється найнижчою у місті.
За результатом фінансово-господарської діяльності у 1 півріччі 2007 року підприємства житлового господарства отримали збитки у розмірі 6300,6 тис. грн. Кредиторська заборгованість складає 104030,5 тис. грн., дебіторська заборгованість – 110478,7 тис.грн.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 № 560 „Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій” та на виконання рішення Адміністративної колегії Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 20.09.2006р. № 51-рш „Про визнання вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції” управлінням житлового господарства Запорізької міської ради разом з комунальними житловими підприємствами міста проведено значну роботу по визначенню економічно обґрунтованого розміру тарифів на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Тариф розраховано по кожному окремому будинку комунальної власності у залежності від фактичного надання послуг, з урахуванням забезпечення санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій.
Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 № 560 на всіх комунальних підприємствах „ВРЕЖО” встановлено програмне забезпечення, яке передбачає розрахунок нормативних витрат з утримання будинку та прибудинкової території по кожному окремому будинку. Облік фактичних витрат по кожному будинку „Систему автоматизованого побудинкового обліку” розроблено та встановлено товариством з обмеженою відповідальністю „Софтпроект”, м. Кривий Ріг. За аналогічною програмою вже працюють житлові підприємства в багатьох містах України:
м. Дніпропетровськ,
м. Кривий Ріг Дніпропетровської області,
м. Синельникове Дніпропетровської області,
м. Павлоград Дніпропетровської області,
м. Луганськ, м. Кагарлик Київської області,
м. Бахчисарай та
м. Феодосія Кримської автономної республіки.

Економічне обґрунтування показало, що витрати , пов’язані з експлуатацією і утриманням житлового фонду, перевищують рівень діючих тарифів.
Розмір середнього проектного нормативного тарифу забезпечує надання населенню всього переліку послуг (23 послуги), згідно постанови КМУ від 12.07.2005 №560. Оплата населенням послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (квартирна плата), буде здійснюватися за фактично одержані послуги і фактичний тариф буде відрізнятися від нормативного.
Необхідність перегляду тарифів викликана незадовільним станом житлового фонду, погіршенням фінансового стану підприємств. Надання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій потребує термінового підвищення якості та збереження наявного житлового фонду, поліпшення житлових умов проживання, оздоровлення фінансового стану комунальних житлових підприємств, своєчасності розрахунків за енергоносії та по обов’язковим платежам до бюджету усіх рівнів.
Доведення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій до їх реальної вартості – шлях до якості послуг, що надаються підприємствами, які обслуговують житловий фонд, тому що результатом підвищення тарифів буде покращення обслуговування населення.
Не доведення тарифів насамперед, захищає людей заможних, які мають кошти утримувати комфортабельні квартири.
У зв’язку з ростом вартості житлово-комунальних послуг збільшиться кількість громадян, які мають можливість скористуватися правом на отримання субсидії на житлово-комунальні послуги.