Архивы публикаций
Апрель 2024 (1)
Февраль 2024 (1)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (3)
Август 2023 (5)
Июль 2023 (1)
27 May 2007, 16:45Политика

Куда ехали 150 сотрудников запорожского "Гепарда"?

В Запорожье прошла внеочередная сессия облсовета, на которой обсуждался вопрос политической стабильности в Украине. Правда, в этот раз он был более пикантным – рассматривалась вероятность военного конфликта в Украине.
Утром 26 мая появилась информация о том, что в Ровненской области сотрудники ГАИ остановили автобусы с сотрудниками «Гепарда». Стало известно, что из Запорожья отбыло около 150 человек из полка специального назначения Внутренних войск МВД Украины “Гепард”, военной части 3029.
В связи с этим, руководством облсовета было принято решение созвать внеочередную сессию. Помимо депутатов на сессии присутствовал начальник облУВД Александр Шмитько, зам губернатора Николая Фролов, архиеписком Запорожский и Мелитопольский Василий. Для моральной поддержки некоторые депутаты захватили с собой еще и представителей общественных движений. Многие из них из-за внезапности собрания явились на сессию в пляжных тапочках.
На заседании были заслушаны объяснения заместителя директора АТП, которое снабдило военнослужащих автобусами. По словам руководителя предприятия, директора АТП накануне 25 мая вызывали в областное транспортное управление, где и дали «ценное указание». Договора обещали прислать на следующий день, 26 мая. Войска выехали, но договора так и не пришли, поэтому водителям скомандовали разворачиваться. В итоге до Киева никто не доехал.
Депутаты решили создать специальную комиссию, которая должна разобраться, кто дал разрешение войскам выезжать из Запорожской области и рассмотреть все обстоятельства их передвижения 25-26 мая.
Также было подписано обращение к Президенту.
После окончания сессии часть депутатов отправилась в воинскую часть, чтобы на месте познакомится с ситуацией.
Звернення
від імені громадськості Запорізької області щодо припинення ескалації політичного конфлікту в державі та недопущення збройного протистояння
Шановний Вікторе Андрійовичу!
До Вас звертається громадськість Запорізької області – одного з найбільш економічно розвинутих регіонів України, яка стурбована тим, що в ніч з 25 на 26 травня 2007 року підрозділи Внутрішніх військ та спецпідрозділ МВС „Гепард”, розташовані на території Запорізької області, були відправлені до Києва.
Ми вважаємо, що це є небезпечним продовженням подій біля Генеральної прокуратури та Конституційного Суду України, якими фактично розпочався силовий сценарій розв’язання політичної кризи в державі.
Запорізький край є колискою демократичних традицій української держави і сьогодні, коли виникла реальна загроза громадянського конфлікту, ми, як нащадки козацьких традицій, вважаємо, що право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.
Депутати місцевих рад, трудівники Запорізької області, ветерани військових конфліктів та матері військовослужбовців, які загинули у мирний час та у локальних конфліктах, як ніхто розуміють небезпеку та можливі трагічні наслідки ескалації політичного конфлікту.
Знаючи Ваше особливе ставлення до історії і традицій українського народу, ми звертаємося до Вас, як до політичного діяча та як до людини й батька: не переступати межу, за якою – кров, розбрат, громадянська війна.
Прийшла пора прислухатися до думки більшості жителів України, відкинувши політичні амбіції, здійснювати свої дії тільки в інтересах українського народу, згідно з Конституцією та законами України.
Ми просимо Вас захистити наші конституційні права та свободи, ні в якому разі не допустити силового протистояння в Україні.
Ми впевнені, що Ваша совість, Ваша відповідальність перед Богом, перед Вашими дітьми та дітьми всієї України, перед ветеранами всіх воєн, будуть служити гарантією того, що не проллється жодна крапля крові українського народу.
Напередодні великого християнського свята Трійці ми вимагаємо, щоб в Україні негайно були відновлені громадянський спокій та політична стабільність.
Звернення затверджене на тринадцятій позачерговій
сесії Запорізької обласної ради 26 травня 2007 року