Архивы публикаций
Апрель 2024 (1)
Февраль 2024 (1)
Октябрь 2023 (1)
Сентябрь 2023 (3)
Август 2023 (5)
Июль 2023 (1)
02 Aug 2007, 10:26Экономика

«Запорожсталь» воюет с рейдерами

На собрании трудового коллектива ОАО «Запорожсталь» было принято обращение к премьер-министру Виктору Януковичу с просьбой не только разобраться с ситуацией вокруг балки «Средняя», которую провоцируют депутаты Запорожского облсовета, но и наказать виновных в ней.
Мы уже писали о конфликте четырех запорожских металлургических предприятий и законодательного органа области.
Теперь же в поддержку предприятий выступили и представители облгосадминистрации, и горисполкома, и правоохранительных органов.
По словам начальника Запорожского облУВД Александра Шмитько, смена хозяев на балке может привести к росту преступности в городе.
- Я помню 1997-2001 год. Пока предприятия не стали там законными хозяевами, это было страшное место. Это было скоплением оголтелого криминалитета. 50 % преступлений, которые совершались в городе, были связаны с балкой и разборками за её металл. Я не хочу, чтобы ситуация повторилась. Мы до сих пор выкапываем на балке тела жертв тех разборок, - заявил Александр Шмитько.
По словам заместителя губернатора Александра Бережного, некоторые силы хотели привлечь облгосадминистрацию на свою сторону. Но ОГА и её руководство смогли занять четкую и выдержанную позицию. При этом Александру Бережному известно, что еще в 2006 году через обладминистрацию пытались направлять письма в Киев с просьбой «забрать» балку в госсобственность.
- На совещании Евгений Червоненко строго дал всем понять: криминала в балке быть не должно, - заметил Александр бережной.
Тем не менее, по информации из неофициальных источников нам стало известно, что эти письма как раз и направлял в Киев губернатор.
По мнению мэр Запорожья Евгения Карташова, кто бы не стоял за депутатами и в какие бы игры они не играли, перед металлургами они должны извиниться.
- Наши металлурги кормят область. Наши металлурги кормят город. За эти поползновения на их труд депутаты обязаны извиниться, - считает Евгений Карташов.
В свою очередь коллектив «Запорожстали» просит одного: не мешать им работать. И Запорожье будет самым богатым городом, обещают металлурги.
Прем’єр-міністру України
Януковичу В.Ф.
ЗВЕРНЕННЯ
Шановний Вікторе Федоровичу!

До Вас, як до керівника народно-господарського комплексу Держави, звертається 20-тисячний трудовий колектив металургів найбільшого в Запорізькій області промислового підприємства.
Звернутися до Вас за допомогою нас змусила повна відсутність діалогу з депутатським корпусом Запорізької обласної ради. Протягом останнього року коаліційна більшість, що створена в Запорізькій обласній раді, безвідповідально ігнорує всі конструктивні пропозиції нашого підприємства щодо покращення екологічної обстановки в місті Запоріжжя, направлені на вирішення економічних та соціальних питань регіону.
Останньою краплею в чаші терпіння нашого колективу стало неждане рішення 15-ї позачергової сесії Запорізької обласної ради п’ятого скликання, на якому було прийнято рішення про звернення депутатів Запорізької обласної ради до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Генеральної прокуратури України, Державної податкової адміністрації у Запорізькій області, Прокуратури Запорізької області, УМВС України в Запорізькій області, яке фактично вирішує долю балки «Середня», яка є місцем складування промислових відходів металургійного виробництва. В своєму зверненні депутати називають ситуацію в балці «Середня» критичною, що загрожує регіону техногенно-екологічною кризою, а також звертаються до органів влади з вимогою припинити на цій території всі види робіт та припинити розробку відходів. Автори документа називають ділянку прийому та переробки металургійних шлаків «техногенним родовищем мінеральної сировини».
Історично склалося, що при будівництві всієї промислової площадки Запоріжжя балка «Середня» була визначена як ділянка для прийому та переробки металургійного шлаку. ВАТ «Запоріжсталь» є власником частини балки «Середня» площею 112,8 га. Ця ділянка є невід’ємним ланцюгом виробничого процесу комбінату. Сюди надходить близько двох мільйонів тон шлаку в рік, який утворюється в результаті діяльності доменного та мартенівського виробництва. Практично весь шлак перероблюється спеціально створеним у 1989 році для цих цілей Цехом шлакопереробки, який є структурним підрозділом ВАТ «Запоріжсталь» та забезпечує його життєдіяльність. Цех налічує 253 працівника. На території цеху функціонує 70 одиниць потужної спеціалізованої техніки, збудована ціла система залізничних колій та тупиків, загальною протяжністю більше 25 кілометрів.
Розміщення шлаків на ділянці ВАТ «Запоріжсталь» в балці «Середня» здійснюється на підставі дозвільних документів державних органів.
Комбінатом щорічно вноситься плата за розміщення шлаків, сума якої у 2006 році, зокрема, склала понад 7,1 млн. грн.
Подібні об’єкти переробки шлаків є у всіх металургійних підприємств України, СНД та світу. Адже, якщо комбінат тільки на одну добу позбавити можливості приймати та переробляти шлаки в балці «Середня» - це неминуче призведе до повної зупинки виробництва. В свою чергу, це спричинить катастрофічні наслідки не тільки для всього регіону, але й нанесе серйозний удар по українській економіці.
Майже сім років тому наше підприємство вже пережило подібну «лихоманку», але відстояло свої права в судовому порядку та зберегло і виробництво, і трудовий колектив. Минув час, але зацікавлені особи не можуть заспокоїтися. Тепер вони вимагають відмінити всі судові рішення шестирічної давнини, продовжують натравлювати на комбінат правоохоронні та контролюючі органи. Вони вважають, що близько 2000 перевірок на рік (безрезультатних для них) - це замало для підприємства.
У зв’язку з цим, трудовий колектив ВАТ «Запоріжсталь» виказує повне непорозуміння по суті прийнятого 15-ю позачерговою сесією Запорізької обласної ради Рішення. Все це свідчить, що Запорізька обласна рада грубо порушує закон та Конституцію України та незаконно втручається в господарську діяльність нашого підприємства, що по суті, є рейдерством з використанням екологічних важелів і переслідує елементарний перерозподіл власності. Виникає відчуття, що чиясь владна рука з метою особистої наживи бажає присвоїти матеріальну базу одного з найбільших українських підприємств.
При цьому, це не перший випадок, коли депутати Запорізької обласної ради «прикриваються» іміджем запальних борців за екологію, перевищують свої повноваження, грубо втручаючись у виробничу діяльність господарюючих суб’єктів.
Шановний Вікторе Федоровичу! Переконливо звертаємось до Вас з проханням у стислий термін покласти край нападкам на наше підприємство. В Вашій силі захистити наш комінат. Ми просимо не допустити зупинки ВАТ «Запоріжсталь» і взяти під особистий контроль ситуацію, що складається навколо нашого підприємства.
Ми - металурги, звикли сумлінно працювати, а не «воювати». І тому виступаємо за конструктивний діалог між владою та нашим підприємством.
Звернення прийнято на конференції трудового колективу 01.08.2007р.
З повагою,
Від імені трудового колективу
ВАТ «Запоріжсталь»



ПОЛИТСОВЕТ